Blog

«ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΡΙΟ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ»

Screen Shot 2015-12-04 at 2.46.49 PM

Η Χριστίνα Τσουκαλά, μίλησε για την πορεία της στην Βουλιαγμένη από τα παιδικά της χρόνια, τους φετινούς στόχους της ομάδας της, την Εθνική ομάδα αλλά και τον… Ολυμπιακό. Η συνέντευξη δόθηκε στον Λουκά Κιόκτσογλου, σπουδαστή του Κέντρου Αθλητικού ρεπορτάζ στο πλαίσιο της πρακτικής του άσκησης.

-Αρχικά , μια γενική ερώτηση για το πως είναι σήμερα το πόλο στη χώρα μας . Μετά το χρυσό μετάλλιο στη Σανγκάη το 2011 και την πρόσκαιρη προβολή σας και από μέρους της πολιτείας , εν έτει 2015 το άθλημα πιστεύεις πως βρίσκεται σε καλύτερο ή σε χειρότερο επίπεδο ;

-Μπορεί και χειρότερο. Δεν έχει φτιαχτεί κάτι. Για παράδειγμα το καλοκαίρι στην εθνική ομάδα κάναμε προπόνηση σε 3 διαφορετικά κολυμβητήρια. Και μιλάμε για την εθνική μας ομάδα. Θεωρώ πως δεν έχει αλλάξει τίποτα.

-Μερικά πράγματα για σένα. Υπήρξε κάτι που σε έκανε από μικρή να ασχοληθείς με το πόλο και αν είχες κάποιο άτομο που σε ώθησε προς αυτήν την κατεύθυνση.

-Από 3 χρονών ξεκίνησα κολύμβηση εδώ στη Βουλιαγμένη , στα 6 μου πήγα στη συγχρονισμένη κολύμβηση και μετά στα 12 κατέληξα στο πόλο. Αυτή η αλλαγή προέκυψε λόγω ενός μικροπροβλήματος υγείας , το οποίο και έχει σχεδόν ο μισός πληθυσμός στον κόσμο όχι τίποτα σοβαρό δηλαδή , χαλαρή βαλβίδα στην καρδιά. Και επειδή ο πατέρας μου είχε γενικά ένα άγχος σε θέματα με την καρδιά και ήθελε να είμαι εντάξει , δεν επιθυμούσε να βρίσκομαι πολύ ώρα κάτω από το νερό (όχι ότι το πόλο είναι πιο εύκολο, αντιθέτως είναι πιο δύσκολο από τη συγχρονισμένη) και έτσι βρέθηκα εκεί. Εν τω μεταξύ ήταν και ο αδερφός μου ήδη στο άθλημα οπότε τον έβλεπα και αποφάσισα να το κάνω και εγώ. Πολλές φορές παίζαμε ακόμη και διπλό μαζί!

-Μετά τον τραυματισμό σου στον τένοντα του χεριού και το χειρουργείο , δείχνεις ότι έχεις επανέλθει πλήρως και πως βρίσκεσαι σε ακόμη καλύτερο επίπεδο.

-Με βοήθησε πάρα πολύ ο φυσιοθεραπευτής μας ο Αντώνης ο Τσαλκάνης. Υπήρχαν φορές που καθόμασταν μέχρι και 2 ώρες μετά την προπόνηση , με παίδευε τον παίδευα , έκλαιγα , μου φώναζε του φώναζα και γω! Ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για μένα όμως παρόλα αυτά με πολλή προσπάθεια μπορείς όχι μόνο να μην μείνεις πίσω , αλλά να βρεθείς και σε ακόμα καλύτερο επίπεδο.

-Διατηρείς ιδιαίτερες σχέσεις με κάποια συμπαίκτριά σου , είτε από την εθνική είτε από τη Βουλιαγμένη ;

-Γενικότερα με όλες τις κοπέλες είμαστε πολύ κοντά. Βγαίνουμε συχνά μαζί , ας πούμε τώρα μετά την προπόνηση θα πάμε για καφέ , δεν έχω δηλαδή με κάποια ιδιαίτερη σχέση , είμαστε μεταξύ μας όλες το ίδιο. Η Βουλιαγμένη ειδικά είναι το δεύτερο σπίτι μου , είναι λογικό να είναι όλες φίλες μου.

-Ασχολείσαι με το πόλο για βιοποριστικούς λόγους ή κάνεις και κάτι άλλο παράλληλα με αυτό;

-Προσπαθώ σιγά σιγά να πηγαίνω στη σχολή μου , έχω περάσει νηπιαγωγός. Γενικά όμως δεν έχω χρόνο ώστε να ασχοληθώ και με κάτι άλλο εκτός του πόλο.

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

-Σχετικά με τον περσινό 5ο τελικό με τον Ολυμπιακό από τον οποίο αποχωρήσατε , πιστεύεις με μια πιο ψύχραιμη ματιά ότι κάνατε το σωστό ;

-Έχουν ακουστεί πάρα πολλά. Εγώ πιστεύω ότι αποχωρήσαμε σε λάθος στιγμή , δηλαδή σε όλους φάνηκε πως το κάναμε επειδή χάναμε με μεγάλη διαφορά , μήπως γίνει κάτι και ακυρωθεί το παιχνίδι. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Θεωρούμε απλά ότι είναι απαράδεκτο να βρίσκονται από πάνω σου άνθρωποι και να σε βρίζουν με τον πιο χυδαίο τρόπο.

-Υπό διαφορετικές συνθήκες θα μπορούσατε να πάρετε εσείς αυτό το τελευταίο παιχνίδι της σειράς ;

-Νομίζω ότι αν γινόταν εδώ το ματς (στο ΝΟΒ) , τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.

-Γενικότερα πάντως στο χώρο της εγχώριας υδατοσφαίρισης ο Ολυμπιακός έχει παίξει ρόλο στην μείωση της ανταγωνιστικότητας.

-Εντάξει αυτό που ο Ολυμπιακός θέλει πάντα να κάνει , είναι να παίρνει πάντα το πρωτάθλημα. Θα πάρει δηλαδή όσους παίχτες (σε ξένους) χρειαστεί για να το καταφέρει. Στον ένα παίχτη για παράδειγμα που θα πάρει μία ομάδα εκείνος θα προσπαθήσει να φέρει άλλους 10.Είναι και το μόνο καλό αυτό όμως , για τον ίδιο. Έχει βάλει ένα στόχο εξ αρχής (το πρωτάθλημα), και αν δει ότι μία ομάδα εμπλουτίζεται και παίρνει παίχτες (εντάξει εμείς ακόμα δεν έχουμε πάρει αν και έγιναν κάποιες προσπάθειες) θα κινηθεί για να κάνει το κάτι παραπάνω και να τον πετύχει.

-Φέτος αν και ηττηθήκατε οριακά στο μεταξύ σας παιχνίδι , πιστεύεις οτι μπορείτε να κατακτήσετε εσείς το πρωτάθλημα ;

-Ναι. Θεωρώ ότι είμαστε λίγο καλύτερα από πέρσι και η Αλεξία (Καμμένου) που έχει έρθει μας βοηθάει πολύ. Φέτος νομίζω ότι θα πάμε καλύτερα.
ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

-Το αρνητικό ξεκίνημα στο World League κατά πόσο σας προβληματίζει , εν όψει και του προολυμπιακού τουρνουά που έχετε μπροστά σας ;

-Είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά η φετινή. Η αλήθεια είναι ότι στο πρώτο ματς με την Ισπανία δεν κάναμε κακό παιχνίδι , αν και χάσαμε στα πέναλτι , αλλά η ήττα από τη Ρωσία μας ταρακούνησε λίγο. Με τα κορίτσια που το συζητήσαμε μετά , είπαμε πως δεν καταλάβαμε πώς άνοιξε το παιχνίδι , δεν είναι ότι παίξαμε άσχημα παρόλα αυτά το σκορ ήταν μεγάλο. Μπήκαμε σχετικά νωθρές στην αρχή , μετά ανεβήκαμε λίγο στο τέλος του δεύτερου οχταλέπτου , αλλά γενικά έχουμε ορισμένα κενά και κάποια σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή μας τα οποία όμως θα τα διορθώσουμε.

-Πιστεύεις ότι η Εθνική θα είναι στο Ρίο ;

-Δεν μπορώ με τίποτα να ξαναπεράσω την ίδια στεναχώρια με αυτήν του αποκλεισμού το 2012. Ακόμα και τώρα ανατριχιάζω που το λέω και μου έρχεται να βουρκώσω. Δεν μπορούσα να το πιστέψω και δεν θα αντέξω πάλι τέτοια απογοήτευση. Θέλω να περάσουμε. Θέλω. Θα περάσουμε στο Ρίο , ΤΕΛΟΣ! Δεν υπάρχει κάτι άλλο στο μυαλό μας. Θα περάσουμε. Για να το πετύχουμε σίγουρα πάντως και να έχουμε και μια καλή πορεία , θα πρέπει να βελτιώσουμε πολλά. Έχουμε όμως χρόνο μπροστά μας για να το κάνουμε.

-3 χώρες που θα τις έχριζες φαβορί για μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Ρίο.

-Ολλανδία , ΗΠΑ και μετά είναι αρκετές. Είναι η Ιταλία , είναι η Ισπανία , είμαστε και… εμείς! (γέλια)

-Υστερούμε σε σχέση με αυτές τις χώρες από άποψη οργάνωσης και εγκαταστάσεων ;

-Πάρα πολύ. Πηγαίνεις στην Αμερική και αναρωτιέσαι αν είσαι στον παράδεισο. Αλλά και στην Ολλανδία , όπου θα γίνει και το προολυμπιακό τουρνουά στη Γκούντα , έχουν πολύ καλές εγκαταστάσεις.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΟΥ

-Πώς φαντάζεσαι την μελλοντική σου καριέρα και αν θα σου φαινόταν ελκυστική μια πρόταση από το εξωτερικό.

-Μου είχαν γίνει από την Ιταλία κάποιες προτάσεις , και πέρσι και πρόπερσι , αλλά μου είναι δύσκολο να αποχωριστώ τη Βουλιαγμένη. Είμαι εδώ από μικρό παιδί. Πάντως η Ιταλία είναι η σχετικά καλύτερη χώρα για να αγωνιστεί κανείς στο εξωτερικό , αλλά δεν ξέρω αν θα έφευγα τώρα. Μετά και το Ρίο κιόλας (που θα πάμε!) , σκοπεύω να ασχοληθώ περισσότερο με τη σχολή μου και γενικά να κάνω και κάτι διαφορετικό , γιατί το πόλο δεν είναι για πάντα. Θα θελα δηλαδή να ψάξω και για κάτι άλλο που θα με βοηθήσει μελλοντικά.

Scroll to Top