Blog

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ – ΤΜΗΜΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ Ν.O.B.

Ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης έχει στόχο την ανάπτυξη του αθλητισμού στον υγρό στίβο, αγκαλιάζοντας ολοκληρωμένα τον αθλητή από νεαρή ηλικία, και στηρίζοντάς τον μέχρι να φτάσει στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναπτύσσονται παράλληλα οι ψυχολογικές δεξιότητες ταυτόχρονα με τις φυσικές δεξιότητες στην αθλητική ανάπτυξη. Σε αντίθετη περίπτωση, παρατηρείται μία «ανισότητα», η οποία μπορεί να αποτελέσει πηγή «προβλημάτων» σε μεγαλύτερες αθλητικές ηλικίες, αφού συχνά ο αθλητής δεν μπορεί να ανταποκριθεί συναισθηματικά και να χειρισθεί αποτελεσματικά αυτό που μπορεί να εκτελέσει μεν βιολογικά.

Στο πλαίσιο αυτό, από τον επόμενο μήνα, ο Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης, εφαρμόζει πρόγραμμα Αθλητικής Ψυχολογίας με εξειδικευμένο επιστημονικό συνεργάτη για το σύνολο των αθλητών του Τμήματος Υδατοσφαίρισης, μέσω του οποίου θα πραγματοποιούνται συστηματικές συναντήσεις.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι πολλαπλοί και εξαιρετικά σημαντικοί. Οι αθλητές μας θα λάβουν εκπαίδευση, θα εξασκήσουν και θα εργαστούν πάνω στις αθλητικές ψυχολογικές δεξιότητες. Τα παιδιά μέσω ομαδικών συναντήσεων που θα στοχεύουν πρωτίστως αποκλειστικά στην εκπαίδευσή τους σε αθλητικές ψυχολογικές δεξιότητες,

  • θα ακούσουν και θα μάθουν για τις τεχνικές χαλάρωσης,
  • για τη νοερή προπόνηση,
  • για το πώς θα καταφέρουν να αυξήσουν τα επίπεδα της συγκέντρωσης και της προσοχής τους,
  • για τη σωστή τοποθέτηση στόχων,
  • για την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησής τους,
  • για την αύξηση των εσωτερικών κινήτρων,
  • καθώς και την ψυχολογική προετοιμασία του αθλητή για την αντιμετώπιση των απαιτήσεων ενός αγώνα.

Στο τέλος κάθε μήνα, προγραμματίζεται ενημέρωση γονέων σχετικά με τη θεματολογία και τους στόχους στους οποίους εκπαιδεύτηκαν οι αθλητές μας. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τους προπονητές, αλλά και με τους γονείς, θα πραγματοποιούνται σεμινάρια πάνω στην συγκεκριμένη θεματολογία.

Η πρώτη συνάντηση για τη γνωριμία με την Επιστημονικά Υπεύθυνη – συνεργάτη του προγράμματος Αθλητικής Ψυχολογίας του Ομίλου μας κα Πατσού για την παρουσίαση και τους στόχους του προγράμματος, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου στο Εντευκτήριο του Ν.Ο.Β., τις παρακάτω ώρες ανάλογα με τις ηλικιακές κατηγορίες:

Ώρα 18:30 Μίνι Παίδες / Μίνι Κορασίδες / Κορασίδες

Ώρα 20:00 Παίδες / Νεάνιδες / Έφηβοι

 Προσοχή: η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους και κατόχους πιστοποιητικού νόσησης 3 μηνών.

Η συνάντηση θα διεξαχθεί παράλληλα διαδικτυακά για όσους αδυνατούν να παρευρεθούν.

 

 

Σύντομο Βιογραφικό κας Πατσού

 Η Φρόσω Πατσού είναι Ψυχολόγος, πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Αθλητική Ψυχολογία. Έχει ολοκληρώσει τετραετές πρόγραμμα συμβουλευτικής και έχει ειδικευτεί στην γνωσιακή-συνθετική συμβουλευτική διαδικασία. Επίσης, είναι κάτοχος πτυχίου του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου από το τμήμα Ψυχολογίας.

Έχει κάνει πρακτική άσκηση στο Κέντρο Κοινοτικής Ψυχικής Υγείας στο Βύρωνα. Από το 2008 είναι επιστημονική συνεργάτιδα της Εθνικής Ομάδας Στίβου. Από το 2017-2019 ήταν Επιστημονική Συνεργάτιδα των Ακαδημιών Ποδοσφαίρου της ΑΕΚ και επιστημονικά υπεύθυνη του προγράμματος Αθλητικής Ψυχολογίας στα Εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη» για τα τμήματα με μαθητές/τριες αθλητικών υποτροφιών.

Έχει συνεργασίες με αθλητές τόσο σε ατομικά όσο και σε ομαδικά αθλήματα ενώ, παράλληλα έχει εκπαιδευτικό έργο σε δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ., σε Κολλέγια, σε Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων και σε δομές Δια Βίου Μάθησης. Το ερευνητικό της έργο είναι αρκετά σημαντικό με παρουσιάσεις σε παγκόσμια συνέδρια και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά.

Υπήρξε μια από τις κορυφαίες αθλήτριες στίβου στη χώρα μας έχοντας στο ενεργητικό της πληθώρα αθλητικών επιτυχιών ως πρωταθλήτρια στίβου στα 100μ. με ατομικό ρεκόρ 11΄΄.31 το 2001. Μερικές από τις πιο σημαντικές αθλητικές της επιτυχίες είναι η 4η θέση στους Πανευρωπαϊκούς αγώνες Νέων στα 100μ. το 1994 στη Νορβηγία, η 6η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Έντμοντον του Καναδά το 2001 με τη σκυταλοδρομία 4*100μ. και τα δύο χάλκινα μετάλλια στους Μεσογειακούς αγώνες της Τυνησίας την ίδια χρονιά. Κορυφαίες στιγμές στην καριέρα της ήταν η συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2000 στην Αυστραλία και το 2004 στην Αθήνα και η κατάταξη της στην 13η θέση. Είναι κάτοχος πανελληνίων ρεκόρ με πληθώρα μεταλλίων στα 100 και 200μ. στα εθνικά πρωταθλήματα. Υπήρξε μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου από το 1989 έως και το 2006 όπου τερμάτισε την αθλητική της καριέρα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε και στον σύνδεσμο www.idealpsychology.gr.

Scroll to Top