Αξίζει να Διαβάσετε

Χρήστος Αφρουδάκης: Η Εθνική ομάδα είναι υψηλή τιμή για…

Τους λόγους που τον απομάκρυναν απ’ την Εθνική ομάδα και τον τρόπο που επέστρεψε σ’ αυτήν ανέλυσε στον ΣΠΟΡ FM 94,6 ο Χρήστος Αφρουδάκης. Ο αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν καλεσμένος της εκπομπής «Playball», όμως η απρόσμενη επιστροφή του ανέβαλε το ραντεβού, με αποτέλεσμα να αποκαλύψει τηλεφωνικά στην Αλεξάνδρα Αξενίδου τους λόγους που συνέβησαν όλα και πώς έσβησε η «φωτιά».

Αναλυτικά όσα είπε:
Για το χρονικό της παρεξήγησης: «Δεν κλήθηκα στην Εθνική ομάδα και στην συνέχεια έθεσα τον εαυτό μου εκτός. Παρόλο που ο προηγούμενος προπονητής (σ.σ. Σάκης Κεχαγιάς) αποχώρησε, μιας και είχα πει ότι δεν θα μπορούσα να συνεχίσω μαζί του, ακόμα και αν με καλούσε, δεν κλήθηκα ούτε απ’ τον νέο προπονητή (σ.σ. Θοδωρή Βλάχο), ούτε έγινε κάποια προσέγγιση είτε από τη δική μου μεριά, είτε από της ομοσπονδίας για να λυθεί αυτή η παρεξήγηση. Το διάστημα που μεσολάβησε καταλαβαίνεις ότι ήταν καταλυτικό γιατί ηρέμησαν κάπως τα πνεύματα, αλλά παράλληλα ήρθε η νέα κλήση για το Παγκόσμιο του Καζάν, όπου πάλι δεν ήμουν μέσα.

Δεν την σχολίασα γιατί δεν ήθελα να ρίξω κι άλλο λάδι στη φωτιά. Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι μεσολάβησαν αρκετοί άνθρωποι, ώστε να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα, αλλά για να είμαι ειλικρινής αυτό που έπαιξε ρόλο είναι η παρότρυνση των συμπαικτών μου και προς εμένα και προς την ομοσπονδία, για να προσπεράσουμε τις παρεξηγήσεις και, από κοινού, να ρίξουμε νερό στο κρασί μας, ενόψει του δύσκολου προγράμματος που έχει η ομάδα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα και στην Ολυμπιακή χρονιά που ακολουθεί».

Για την συμβολή των συμπαικτών του: «Αυτό αποτελεί ένα έξτρα ευχάριστο γεγονός και τιμή για μένα. Ότι οι ίδιοι μου οι συμπαίκτες μπήκαν στη διαδικασία να διεκδικήσουν να επιστρέψω στην Εθνική ομάδα με ειρηνικό τρόπο και χωρίς τσακωμούς, έστω και δύο βδομάδες μετά την έναρξη της προετοιμασίας».

Για τις επαφές που είχε με τους ανθρώπους της ομάδας: «Μίλησα με τον έφορο της Εθνικής ομάδας, ενώ προσπάθησα να επικοινωνήσω και με τον πρόεδρο, όμως δεν κατάφερα να τον βρω γιατί είναι στο εξωτερικό. Στην συνέχεια με πήρε τηλέφωνο ο Ομοσπονδιακός προπονητής και μου είπε πως με περιμένει στην προπόνηση της Εθνικής. Όπως καταλαβαίνετε είναι κάτι που δεν μπορούσα να αρνηθώ. Δεν έχουμε πει κάτι παραπάνω. Φαντάζομαι πως σήμερα θα γίνει νέα συζήτηση, αλλά προς το παρόν δεν έχει ειπωθεί κάτι παραπάνω».

Για το αν του έλειψε η ομάδα: «Η Εθνική ομάδα είναι η ύψιστη τιμή για κάθε παίκτη. Πόσω μάλλον όταν είσαι και αρχηγός, όπως είμαι τα τελευταία χρόνια. Μου έλειψε και θα ήθελα να είμαι μέλος, γιατί αν δεν το ήθελα, δεν θα πήγαινα σήμερα στην προπόνηση».

Για το πώς ένιωσε λίγο πριν την πρώτη του προπόνηση: «Γενικότερα κι όταν δεν έχω προπόνηση, πολλές φορές κάνω και μόνος μου. Έτσι έχω συνηθίσει, αυτή είναι η ζωή μου. Ακόμα και στις διακοπές μπορεί να συμβεί. Όταν τελειώνει μια κατάσταση θέλεις να μείνεις απέξω και να ηρεμήσεις. Δεν ήθελα να είμαι κομμάτι αυτής της ομάδας, όταν δημιουργήθηκε το θέμα, γιατί ίσως να επηρέαζα και τα άλλα παιδιά. Όχι αρνητικά, αλλά ψυχολογικά. Κάποιες φορές είναι καλύτερο να ξεκουράζεσαι σωματικά και ψυχολογικά.

Ελπίζω να λειτουργήσει αυτή η ξεκούραση θετικά για να μπορέσω να βοηθήσω την Εθνική ομάδα όσο το δυνατόν περισσότερο. Ψυχολογικά όλο αυτόν τον καιρό επειδή συζητήθηκε πολύ και ο καθένας λέει ότι θέλει, δυστυχώς μπήκα πολλές φορές στη διαδικασία να το σχολιάσω. Οπότε κάποιες φορές, ενώ ήθελα να παίξω στην Εθνική ομάδα, ένιωθα να υπάρχει μια φθορά».

Για τους στόχους της ομάδας: «Πρωταρχικός στόχος πλέον είναι να μπορέσει η Εθνική και με εμένα στο ρόστερ της -γιατί είμαι της άποψης πως ουδείς αναντικατάστατος, αλλά σίγουρα οι καλύτεροι και οι πιο έμπειροι πρέπει να παίζουν στην Εθνική. Πιστεύω πως θα πετύχουμε αυτά που στοχεύουμε, τα οποία δεν είναι εύκολα, σε μια προολυμπιακή χρονιά. Πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι στους στόχους μας, να δουλέψουμε πολύ και να έχουμε τη στήριξη απ’ αυτούς που πρέπει».

Για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν: «Η συγκεκριμένη Εθνική ομάδα έχει το ταλέντο να κάνει κάτι καλό και το έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια. Έχει τις περγαμηνές, αλλά χρειάζεται περισσότερο συγκέντρωση στα παιχνίδια, ιδιαίτερα στα χιαστί, γιατί τα τελευταία χρόνια εκεί έδειξε αδυναμία. Αν θέλουμε να πάμε ένα σκαλί παραπάνω και να μπούμε στην τετράδα, αυτό που χρειάζεται είναι εμπειρία -που υπάρχει χρόνια με τα χρόνια- πολύ μεγάλη συγκέντρωση και να ξεπεράσουμε τα όρια του εαυτού μας, τους φόβους και το άγχος μας για να φτάσουμε σ’ αυτό που παλεύουμε τόσα χρόνια με την Εθνική και την ομάδα μας. Η ευχαρίστηση ενός αθλητή είναι μια επιτυχία και να ανταμείβεται για τους κόπους του».